Skip to main content

I 1988 bestod Mastodonterne kun af 12 unge mennesker i alderen 15 til 22 år. Dengang havde de ikke en anelse om, hvad de var i gang med at starte. At kalde teatergruppen ”Mastodonterne” var egentlig lidt for sjov, for som navnet siger, er der tale om noget stort og voluminøst, og det var lige præcis det, de IKKE var. Men navnet var godt, for det passede til de mål og ambitioner, som de alle havde.

Nu er 30 år gået, og der er sket så ufatteligt meget siden 1988 – naturligvis. Det har ikke kun været en succeshistorie, selvom de store øjeblikke altid presser sig på, når man tænker tilbage. Det har også været en tur i rutsjebanen med opture og nedture – præcis som livet er. Skruer man tiden tilbage, og lader minderne få frit løb, står de i kø for at blive husket. Måske var du med som publikum da Dronningen og Prins Henrik oplevede Mastodonternes ”Tordenskiold” i 1997. Eller husker Sebastians første forestilling som instruktør i Ronja Røverdatter – 1999. Mange husker ”Klokkeren fra Notre Dame” i 2002, for der var over 100.000 inde og se forestillingen i Cirkusbygningen. Og ganske få husker stykket fra 1989 ”Det gode menneske fra Sezuan” for der kom i alt kun 386 publikummer, men til gengæld husker mange børn ”Pippi” som blev spillet i 2003, 2005, 2007, 2011 og 2017, og er dermed Mastodonternes mest spillede, med langt over 100 forestillinger.

Hvert år gennem de 30 år Mastodonterne har eksisteret, har man forsøgt at gøre det endnu bedre. En genopsætning er aldrig… en genopsætning. Der kommer altid ny erfaring og nye skuespillere til, som er med til at forfine og forbedre udtrykket i forestillingen.

Mastodonterne har altid tiltrukket meget dygtige mennesker. Nogle af dem er gået hen og blevet professionelle teaterfolk, og det er en stor fryd at opleve dem på de etablerede scener velvidende, at de fik deres ballast og første erfaring hos Mastodonterne. Og ellers har Mastodonterne efterhånden bestået af folk i alle aldre, former og talenter. Der har gennem tiden været fin plads til de værste primadonnaer blandet op med hårdtarbejdende scenefolk. Hysteriske og excentriske skuespillere uden situationsfornemmelse og rolige gemytlige skuespillere, som kunne skabe den gode stemning. Om hver af de over 1000 personligheder som er, eller har været, Mastodont, kan der fortælles en eller flere historier – spændende og hyggelige… gruopvækkende og morsomme. Det har aldrig været kedeligt.

Vores jubilæumsår i 2018 er ekstra spændende, da vi står overfor at skulle præsentere en helt ny forestilling, som ikke har set dagens lys i Danmark før. Musicalen ”Askepot” er egentlig en gammel musical, men er endnu ikke opdaget her i landet. Det er Rodgers og Hammerstein, der har skrevet forestillingen og den er meget kendt i USA og England – men altså, først nu kommer den til Danmark. For at gøre det hele endnu mere spændende, skifter vi spillested fra Tivoli til Bakken. ”Askepot” skal nemlig spille i Cirkusrevyens telt, og Bakken har, for første gang, åbent i efterårsferien, så der er liv, alle forlystelserne og restauranterne i spilleperioden. Sædvanligvis spiller vi også i FrederiksborgCentret i Hillerød. Når ”Askepot” er færdigspillet, tager vi fat på årets julestykke – ”Nisserne i Julerød på de skrå brædder”, som spiller i starten af december.

Det bliver et 2018 med lutter nye forestillinger, som flot markerer vores 30 års jubilæum.

Om Mastodonterne er klar til endnu 30 år er umuligt at vide. Mastodonterne spiller hver forestilling, som var det den sidste. På den måde får man det bedste teater.

Tak for 30 år – Steen Lünell – Stifter og teaterchef